Goed inhaleren is belangrijk

Het is belangrijk dat een inhalator goed gebruikt wordt. Op een juiste manier inhaleren is niet eenvoudig voor patiënten. Als zorgverlener heeft u een belangrijke rol bij het ondersteunen van de patiënt. Het geven van een goede inhalatie-instructie is van belang.

De juiste inhalatietechniek

Het blijkt dat veel patiënten hun inhalator (onbewust) niet op de juiste manier gebruiken. Hierdoor komt het geneesmiddel niet goed in de longen terecht en heeft hierdoor geen optimaal effect.

Een juiste inhalatietechniek is een voorwaarde voor een succesvolle behandeling van
chronische longziekten.

Eenduidige instructies aan de patiënt

Het is van belang dat elke zorgverlener op eenduidige wijze inhalatie instructies geeft aan patiënten. Hierdoor krijgen patiënten geen tegenstrijdige, verwarrende informatie. Dit helpt patiënten om de inhalatiemedicatie op de juiste wijze te gebruiken. Een goede scholing voor zorgverleners in het geven van instructies is daarom belangrijk.

Long Alliantie Nederland

De inhalatieprotocollen en gebruiksaanwijzingen op deze website zijn opgesteld door de Long Alliantie Nederland. Deze zijn ontwikkeld door een expertteam van de LAN. De instructiefilmpjes zijn door dit expertteam goedgekeurd. Voor een compleet overzicht van het expertteam en de samenwerkingspartners binnen de Landelijke Infrastructuur eenduidige inhalatie instructie wordt verwezen naar het Colofon. De LAN streeft naar volledigheid van alle in Nederland beschikbare inhalatoren. Zijn er nieuwe protocollen en instructiefilmpjes beschikbaar? Dan zullen deze direct geplaatst worden op deze website.

Wat kunt u met de informatie op deze website?

De eenduidige inhalatieprotocollen zijn via deze website toegankelijk en toepasbaar voor alle beroepsgroepen die betrokken zijn bij het geven van inhalatie-instructies. Het advies aan zorgverleners is:

  • Raadpleeg het instructiemateriaal om uw kennis op te frissen.
  • Gebruik het instructiemateriaal in uw dagelijkse praktijk bij het voorlichten van patiënten.
  • Wijs patiënten op deze website! Het biedt hen ondersteuning in het juist gebruik van inhalatiemedicatie.
Site by Alsjeblaft!