Default


Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

 

 

» Ik heb een vraag over mijn medicijn. Waar kan ik terecht?

Bespreek vragen over medicijnen altijd met uw behandelend arts, longverpleegkundige of apotheker.

» Kan ik hier een etui bestellen voor mijn inhalator of voorzetkamer?

Nee, via deze website kunt u geen producten bestellen, ook geen etuis. Voor de AeroChamber of de Optichamber kunt u bij de leverancier een bewaartas aanvragen.

» Hoe weet ik of mijn inhalator leeg is?

De beste methode is om vanaf het eerste gebruik zelf het aantal inhalaties bij te houden. Ook kunt u uitrekenen na hoeveel dagen de inhalator leeg zal zijn en vervangen moet worden. Per september 2019 is de universele dosisteller (CountAir) voor dosis-aerosolen op de markt. Een handig apparaatje dat bijhoudt hoeveel doses er nog over zijn.

De CountAir is verkrijgbaar bij uw apotheek of op www.countair.nl. De gebruiksaanwijzing vindt u op deze website.

» Waarom wordt de medicatie geïnhaleerd?

Door de medicatie te inhaleren, komt deze vooral in de longen terecht. Hierdoor werken de medicijnen snel en kan worden volstaan met een veel lagere dosering dan bij inname via de mond.

» Wat te doen bij verkeerde inhalatie?

Als u niet goed inhaleert kunt u het instructiefilmpje of de gebruiksaanwijzing raadplegen. Volg de instructies nauwlettend op. Mocht u twijfelen of u goed inhaleert, raadpleeg dan altijd uw behandelend arts of apotheker.

» Waarom is het belangrijk een voorzetkamer te gebruiken?

Het gebruik van een voorzetkamer bij een dosisaerosol is belangrijk. De inhalatie zonder voorzetkamer is zo ingewikkeld dat het vaak fout gaat. Het geneesmiddel bereikt dan niet de longen. Het geneesmiddel komt bij gebruik van een voorzetkamer beter op de plaats van bestemming (de longen) en kan daardoor beter zijn werk doen.

Heeft u geen voorzetkamer? Neem dan contact op met uw behandelend arts of apotheker.

» Passen alle voorzetkamers op alle aërosolen?

Nee, niet alle aërosolen passen op alle voorzetkamers. Vraag aan uw arts of apotheker of uw aërosol past bij uw voorzetkamer.

» Is het mogelijk dat mijn medicijn niet goed werkt?

Uw medicijn kan alleen goed werken als u de inhalator op de juiste manier gebruikt. Het is daarom belangrijk de instructies in het filmpje en de gebruiksaanwijzingen nauwlettend op te volgen. Twijfelt u over de werking van uw medicijn, of denkt u dat u misschien niet goed inhaleert, bespreek dit dan met uw behandelend arts of apotheker.

» Ik heb het niet benauwd, is het dan wel nodig mijn medicijnen te blijven gebruiken?

Het is belangrijk om – óók als het goed gaat – de medicijnen te blijven gebruiken zoals uw arts u die heeft voorgeschreven. Ook als u misschien niet merkt dat uw medicijnen effect hebben. Juist door het regelmatig gebruik van de medicijnen blijven uw longen beter in conditie en kunt u voorkómen dat u luchtwegproblemen krijgt. Twijfelt u of de medicijnen wel echt nodig zijn, dan kunt u dat het best met uw arts bespreken. Stop niet zomaar met uw medicijnen.

» Ik heb last van bijwerkingen, wat nu?

Neem contact op met uw behandelend arts of apotheker. Bijwerkingen kunt u ook melden op de site van het Meldpunt Medicijnen (patiënten) of het Nederlands Bijwerkingen Centrum (zorgverleners en patiënten)

» Welke informatie vind ik hier precies?

Op deze website vindt u instructievideo’s, gebruiksaanwijzingen en inhalatieprotocollen van inhalatoren. Deze informatie is belangrijk om uw medicijn goed te kunnen gebruiken.

Bij juist gebruik komt het geneesmiddel beter op de plaats van bestemming (de longen) en daardoor kan het geneesmiddel beter zijn werk doen.

» Kan ik hier ook de bijsluiter van mijn medicijn vinden?

Nee, op deze website staan geen bijsluiters. Wel kunt u de bijsluiter vinden bij de verpakking van uw inhalator. Ook kunt u bij uw apotheek om een bijsluiter vragen. Zorgverleners kunnen de bijsluiter vinden via de website van het CBG

» Vind ik hier ook ervaringen van andere patiënten?

Deze site is alleen bedoeld voor het tonen van instructiefilmpjes en gebruiksaanwijzingen van zoveel mogelijk inhalatoren (puffers). Het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten kan op de website longforum.nl

» Waar vind ik meer informatie over mijn longziekte?

De website van het Longfonds geeft het antwoord op de meeste vragen over longziektes. Voor vragen kunt u ook mailen naar de Advieslijn van het Longfonds: advieslijn@longfonds.nl, of bellen: 0900 227 25 96 (€ 0,50 cent per gesprek)

Site by Alsjeblaft!