Help ons de website verbeteren

Graag zouden wij van u willen weten hoe u deze website ervaart. Wij hopen dat u 5 minuten van uw tijd vrij wilt maken om een enquete in te vullen.

Enquete starten →

Zorgverleners

Goed inhaleren is belangrijk

Het is belangrijk dat een inhalator goed gebruikt wordt. Op een juiste manier inhaleren is niet eenvoudig. Het blijkt dat veel patiënten hun inhalator (onbewust) niet op de juiste manier gebruiken. Hierdoor komt het geneesmiddel niet goed in de longen terecht. Het geneesmiddel heeft hierdoor geen optimaal effect. Een juiste inhalatietechniek is een voorwaarde voor een succesvolle behandeling van chronische longziekten.

Eenduidige instructies aan de patiënt zijn belangrijk

Het is belangrijk dat elke zorgverlener op eenduidige wijze inhalatie instructies geeft aan patiënten. Hierdoor krijgen patiënten geen tegenstrijdige, verwarrende informatie. Dit helpt patiënten om de inhalatiemedicatie op de juiste wijze te gebruiken.

De inhalatieprotocollen en gebruiksaanwijzigingen op deze website zijn opgesteld door de Long Alliantie Nederland. Deze zijn ontwikkeld door een expertteam van de LAN. De instructiefilmpjes zijn door dit expertteam goedgekeurd. Voor een compleet overzicht van het expertteam en de samenwerkingspartners binnen de Landelijke Infrastructuur eenduidige inhalatie instructie wordt verwezen naar het Colofon. De LAN streeft naar volledigheid van alle in Nederland beschikbare inhalatoren. Zijn er nieuwe protocollen en instructiefilmpjes beschikbaar? Dan zullen deze direct geplaatst worden op deze website.

Wat kunt u met de informatie op deze website?

De eenduidige inhalatieprotocollen zijn via deze website toegankelijk en toepasbaar voor alle beroepsgroepen die betrokken zijn bij het geven van inhalatie-instructie. Het advies is om deze inhalatieprotocollen in uw dagelijkse praktijk te gebruiken bij het geven van inhalatie instructie.

De inhalatie instructiefilmpjes, inhalatieprotocollen en gebruiksaanwijzingen kunnen helpen om uw kennis weer op te frissen. U kunt zien en lezen hoe elke unieke inhalator gebruikt moet worden. Gebruik daarom de filmpjes, inhalatieprotocollen en de gebruiksaanwijzingen in uw dagelijkse praktijk bij het voorlichten van patiënten.

Ook kunt u patiënten verwijzen naar de website. Zij kunnen op inhalatorgebruik.nl het juiste gebruik van hun inhalator opzoeken. Dit ondersteunt patiënten in hun zelfmanagement en bevordert een juist gebruik van inhalatiemedicatie.