Typ hieronder een zoekterm om uw inhalator, voorzetkamer of neusspray te vinden.


Inhalator:


Voorzetkamer:


Neusmedicatie:Tips, advies en veelgestelde vragen

Tips

Bekijk eens het filmpje ‘Longmedicijnen: wat doen ze?’ Goed inhaleren is belangrijk. Het medicijn moet diep in de longen terecht komen om goed te kunnen werken.

Laat minstens 1 keer per jaar controleren of u goed inhaleert (puft) door de dokter, longverpleegkundige of apotheker. Veel patiënten maken namelijk (onbewust) nog fouten.

Gebruik uw longmedicijnen (puffers) zoals voorgeschreven. Zo blijven uw longen beter in conditie. Doet u dit niet, dan kunnen uw longklachten verergeren.

Gebruik bij een dosisaerosol altijd een voorzetkamer. Dan komt het medicijn beter en dieper in uw longen. Heeft u geen voorzetkamer? Neem dan contact op met uw dokter of apotheker.

Stop nooit zomaar met uw medicijnen. Twijfelt u of de medicijnen wel echt nodig zijn, bespreek het met uw dokter.

Ik heb een vraag over mijn medicijn. Waar kan ik terecht?

Bespreek vragen over medicijnen altijd met uw behandelend arts, longverpleegkundige of apotheker.

Bekijk alle veelgestelde vragen


Patiënt

Het is belangrijk dat u als patiënt regelmatig bekijkt wat de juiste manier is om uw inhalator te gebruiken.

Veel patiënten maken namelijk (onbewust) nog fouten tijdens het inhaleren en dan werkt het medicijn niet goed. Op deze website kunt u gebruiksaanwijzingen downloaden en instructiefilms bekijken. Ook naasten en mantelzorgers van patiënten kunnen gebruik maken van de informatie op deze website.

Wilt u een herinnering ontvangen om uw inhalatietechniek te blijven controleren?

Meld u aan

Laatst bijgewerkte gebruiksaanwijzingen

08-10-2019: Corticosteroïd neusspray

02-09-2019: Dosisteller CountAir

21-06-2019: Respimat navulbaar

05-11-2018: OptiChamber met masker

05-11-2018: OptiChamber met mondstuk

Pollenradar

Bij het inademen van allergenen, zoals pollen in de lucht, kunt u zich benauwder gaan voelen. Hoeveel pollen er in de lucht te vinden zijn verschilt per seizoen.

Bekijk de actuele pollenverwachting

Last van een luchtwegallergie (zoals hooikoorts en huisstofmijtallergie) of allergisch astma? Meer informatie vindt u op: allesoverallergie.nl


Zorgverleners

Zorgverleners die betrokken zijn bij de begeleiding van patiënten met longmedicijnen kunnen op deze website inhalatie-instructiemateriaal vinden.

De protocollen zijn bedoeld voor u als zorgverlener om op een juiste en eenduidige wijze instructies te geven aan de patiënt. De gebruiksaanwijzingen zijn bedoeld om aan de patiënt te laten zien en mee te geven. Ook kunt u samen met de patiënt de instructiefilm bekijken of er naar verwijzen.

Long Alliantie Nederland raadt iedereen deze website aan voor betrouwbare en actuele informatie over inhaleren.

Laatste bijgewerkte protocollen

06-10-2019: Avamys corticosteroïd neusspray

06-10-2019: Corticosteroïd neusspray

20-05-2019: Respimat navulbaar

19-05-2019: Cyclops

04-09-2018: OptiChamber mondstuk

04-09-2018: OptiChamber grootmasker

04-09-2018: OptiChamber met mondstuk kind

04-09-2018: OptiChamber met masker kind

Scholing

Door het ontwikkelen van eenduidige inhalatieprotocollen wil de Long Alliantie Nederland een eenduidige wijze van inhalatie-instructie door zorgverleners aan patiënten bevorderen. Om dit te bereiken is het belangrijk dat alle betrokken zorgverleners goed getraind zijn én blijven in het geven van inhalatie-instructies.

De Long Alliantie Nederland heeft een visiedocument en checklist voor scholing van zorgverleners ontwikkeld. Hiermee wil de Long Alliantie Nederland een stimulans bieden voor zorgverleners om de te volgen scholingen kritisch te bekijken en scholingsinstellingen om zich aan te spiegelen.


Site by Alsjeblaft!