Steun inhalatorgebruik.nl

De Long Alliantie Nederland verzorgt voor u de website inhalatorgebruik.nl. Het maken, aanpassen, uitbreiden en actueel houden van de website kost veel tijd en geld.

steun ons

Veel gestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen.

» Ik kan het filmpje of de gebruiksaanwijzing van mijn inhalator (puffer) niet vinden.

Het is mogelijk dat het instructiefilmpje of de gebruiksaanwijzing nog niet beschikbaar is. De Long Alliantie Nederland wil een compleet overzicht geven van de beschikbare inhalatoren (puffers). Zodra uw inhalator beschikbaar is, vindt u het op deze website. Wilt u nagaan of u goed inhaleert? Dan kunt u het beste een afspraak bij uw behandelend arts of apotheker maken.

» Wat is een protocol?

Een protocol is een gebruiksaanwijzing die aangeeft hoe een inhalator (puffer) het beste gebruikt kan worden. Een protocol is geschreven voor zorgverleners. Op basis van de protocollen voor zorgverleners zijn voor en door patiënten gebruiksaanwijzingen ontwikkeld. Heeft u vragen over uw inhalator of het protocol? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverlener.

» Waarom wordt de medicatie geïnhaleerd?

Door de medicatie te inhaleren, komt deze vooral in de longen terecht. Hierdoor werken de medicijnen snel en kan worden volstaan met een veel lagere dosering dan bij inname via de mond.

» Wat te doen bij verkeerde inhalatie?

Als u niet goed inhaleert kunt u het instructiefilmpje of de gebruiksaanwijzing raadplegen. Volg de instructies nauwlettend op. Mocht u twijfelen of u goed inhaleert, raadpleeg dan altijd uw behandelend arts of apotheker.

» Waarom is het belangrijk een voorzetkamer te gebruiken?

Het gebruik van een voorzetkamer bij een dosisaërosol is belangrijk. De inhalatie zonder voorzetkamer is zo ingewikkeld dat het vaak fout gaat. Het geneesmiddel bereikt dan niet de longen. Het geneesmiddel komt bij gebruik van een voorzetkamer beter op de plaats van bestemming (de longen) en kan daardoor beter zijn werk doen.

Heeft u geen voorzetkamer? Neem dan contact op met uw behandelend arts of apotheker.

» Passen alle voorzetkamers op alle aërosolen?

Nee, niet alle aërosolen passen op alle voorzetkamers. Vraag aan uw arts of apotheker of uw aërosol past bij uw voorzetkamer.

» Is het mogelijk dat mijn medicijn niet goed werkt?

Uw medicijn kan alleen goed werken als u de inhalator op de juiste manier gebruikt. Het is daarom belangrijk de instructies in het filmpje en de gebruiksaanwijzingen nauwlettend op te volgen. Twijfelt u over de werking van uw medicijn, of denkt u dat u misschien niet goed inhaleert, bespreek dit dan met uw behandelend arts of apotheker.

» Ik heb het niet benauwd, is het dan wel nodig mijn medicijnen te blijven gebruiken?

Het is belangrijk om – óók als het goed gaat – de medicijnen te blijven gebruiken zoals uw arts u die heeft voorgeschreven. Ook als u misschien niet merkt dat uw medicijnen effect hebben. Juist door het regelmatig gebruik van de medicijnen blijven uw longen beter in conditie en kunt u voorkómen dat u luchtwegproblemen krijgt. Twijfelt u of de medicijnen wel echt nodig zijn, dan kunt u dat het best met uw arts bespreken. Stop niet zomaar met uw medicijnen.

» Ik heb last van bijwerkingen, wat nu?

Neem contact op met uw behandelend arts of apotheker. Bijwerkingen kunt u ook melden op de site van het Meldpunt Medicijnen (patiënten) of het Nederlands Bijwerkingen Centrum (zorgverleners en patiënten)

» Ik heb een vraag over mijn medicijn. Waar kan ik terecht?

Bespreek vragen over medicijnen altijd met uw behandelend arts, longverpleegkundige of apotheker.

» Wat is het doel van deze site?

Kijk op over inhalatorgebruik.nl

» Welke informatie vind ik hier precies?

Op deze website vindt u instructievideo’s, gebruiksaanwijzingen en inhalatieprotocollen van inhalatoren. Deze informatie is belangrijk om uw medicijn goed te kunnen gebruiken.

Bij juist gebruik komt het geneesmiddel beter op de plaats van bestemming (de longen) en daardoor kan het geneesmiddel beter zijn werk doen.

» Hoe vind ik mijn inhalator (puffer?)

U kunt uw inhalator op twee manieren vinden:

  • Ga naar home en klik op de afbeelding van uw inhalator
  • Gebruik de zoekfunctie in de rechter bovenhoek van de webpagina
» Kan ik hier ook de bijsluiter van mijn medicijn vinden?

Nee, op deze website staan geen bijsluiters. Wel kunt u de bijsluiter vinden bij de verpakking van uw inhalator. Ook kunt u bij uw apotheek om een bijsluiter vragen. Zorgverleners kunnen de bijsluiter vinden via de website van het CBG.

» Vind ik hier ook ervaringen van andere patiënten?

Deze site is alleen bedoeld voor het tonen van instructiefilmpjes en gebruiksaanwijzingen van zoveel mogelijk inhalatoren (puffers). Het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten kan op de website longforum.nl

» Waar vind ik meer informatie over mijn longziekte?

De website van het Longfonds geeft het antwoord op de meeste vragen over longziektes. Voor vragen kunt u ook mailen naar de Advieslijn van het Longfonds: advieslijn@longfonds.nl, of bellen: 0900 227 25 96 (€ 0,50 cent per gesprek)

» De website werkt niet goed. Wat kan ik doen?

Als de website niet goed werkt kunt u contact opnemen met de Long Alliantie Nederland. Klik hier voor contact.